Buiten lesgeven zou oplossing zijn tegen strijd corona in klaslokaal

Deze week wordt een beslissing genomen over het eventueel vervroegd sluiten van de basisscholen in verband met het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Treurig voor de kinderen, die dan voor het derde opeenvolgende schooljaar weer thuis komen te zitten. Voor het onderwijs zou in de strijd tegen corona moeten worden gekeken naar structurele oplossingen, die ook voor de toekomst van belang zijn. Daarom zegt IVN Natuureducatie: doorbreek het monopolie van het klaslokaal en ga naar buiten! Dit meldt ANP Expert Support.

Het is bizar dat nog altijd 99 procent van de lessen binnen plaatsvindt, terwijl allerlei onderzoeken aangeven dat buitenles zowel gezonder is en beter voor de leerprestaties. Het is gewoon bizar dat er maar wordt vastgehouden aan het klaslokaal, ook al vliegen de virusdeeltjes je om de oren. Het gaat telkens weer over ramen openzetten en ventilatiesystemen. Maar de beste oplossing is om naar buiten te gaan.

Ventilatie niet op orde 

Onlangs werd ook bekend dat maar liefst 2500 scholen hun ventilatie niet op orde hebben. Ze kunnen niet anders dan de ramen in de lokalen openzetten, ook al wordt het daardoor steenkoud in het lokaal. Met actieve buitenlessen over natuur, maar ook rekenen en taal halen kinderen buiten een frisse neus en voelt het daarna in het lokaal met open ramen ook zo koud niet meer.

Natuurouders 

Als het aan IVN ligt, wordt straks 25 procent van de lessen buiten gegeven. Nu is dat amper 1 procent. Maar gelukkig gaat hierin verandering komen. De Nationale Postcode Loterij heeft een bijdrage gegeven van 1,8 miljoen euro voor het Post-Covid 19 Nationaal Programma Buiteneducatie van IVN. Dit betekent dat er voor 250 docententeams een groene studiedag wordt georganiseerd, zodat zij handvatten krijgen voor goede buitenlessen. Ook gaan ze 1000 natuurouders opleiden, zodat zij leerkrachten kunnen helpen met het geven van natuurlessen. Want wat ons betreft wordt de bladluisouder net zo gewoon als de luizenmoeder.

Door: Nationale Onderwijsgids