Ruim 2500 scholen hebben ventilatie niet op orde, dus raam open in de winter

2500 scholen door het hele land hebben de ventilatie niet op orde. En dat terwijl er scholen wordt aangeraden om goed te ventileren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen moeten nu vaker hun ramen open zetten en dat is in de winter niet heel fijn. Dit meldt RTL Nieuws. 

Er werd eerder vanuit gegaan dat één op de tien scholen de ventilatie niet op orde had, maar dat blijkt nu bijna drie op de tien scholen te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van minister Slob van Onderwijs. In het onderzoek werd gekeken of het binnenklimaat wel aan de minimale bouw- en gezondheidseisen voldoet. 

Voldoet niet aan de eisen

Op basisscholen voldoet 28 procent (2.170 scholen) niet aan de eisen en in het voortgezet onderwijs is dit ruim 26 procent (365 scholen). 

Virusdeeltjes bij coronabesmettingen 

Tijdens de pandemie is luchten van belang om zo het aantal virusdeeltjes te verminderen. Scholen hebben op dit moment veel coronabesmettingen. Sinds de herfstvakantie hebben al 120 scholen hun deuren moeten sluiten. De helft van de basisscholen heeft één of meerdere klassen naar huis gestuurd. 

In de winter ramen dicht 

De onderzoekers van Kenniscentrum Ruimte-OK waarschuwen dat het percentage scholen waarschijnlijk nog hoger ligt dan 28 procent. Tijdens de meetperiode in september stonden de ramen namelijk veel vaker open. Nu de winter er weer aankomt zullen de ramen sneller gesloten blijven. 

CO2 meter 

Scholen die voorlopig met een slechte ventilatie zitten zouden volgens Marco van Zandwijk van Ruimte-OK een CO2 meter moeten ophangen.

Door: Nationale Onderwijsgids