Bibliotheken gaan eerder open: 'belangrijke lokale functie'

De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

Vanwege de procedure die geldt voor het versoepelen, gaan de bibliotheken wel iets later open dan bijvoorbeeld de sportscholen en zwembaden. Die mogen, als de cijfers volgende week gunstig zijn, 19 mei open. De bibliotheken volgen dan op 20 mei.

Meerdere partijen vroegen tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus om ook de bibliotheken volgende week open te laten gaan. D66-Kamerlid Jan Paternotte wees erop dat boekwinkels, zij het met beperkingen, wel open zijn. "Je mag wel naar binnen lopen en een boek kopen, maar niet naar binnen lopen en een boek lenen."

Belangrijke lokale functie

Paternotte vindt dat bibliotheken een "belangrijke lokale functie" hebben en dat heropening waarschijnlijk niet tot meer regionale reisbewegingen leidt. Hij diende zijn verzoek in samen met CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. De Partij voor de Dieren kwam met een eigen oproep om bibliotheken weer open te laten gaan.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde begin deze maand om bibliotheken bij stap twee van het heropeningsplan open te laten gaan met inzet van toegangstesten. Maar de invoering van toegangstesten heeft vertraging opgelopen en bovendien wil het kabinet toegangstesten niet inzetten voor bibliotheken.

Door: ANP