Middelbareschoolloting pakt goed uit in Utrecht, maar minder in Amsterdam

De eerste loting onder kinderen van groep 8 voor een plek op een middelbare school heeft weer plaatsgevonden. In onder andere Amsterdam en Utrecht werd de uitslag bekend gemaakt aan de achtstegroepers. Dit melden Het Parool en de Gelderlander.

In Amsterdam is ruim 80 procent van de 7672 leerlingen uit groep acht ingeloot bij zijn of haar school van eerste voorkeur. Dat is minder dan vorig jaar. Een kleine 97 procent mag naar een school binnen zijn of haar top vijf. 3,5 procent van de leerlingen tenslotte is ingeloot op een school van buiten hun top vijf. Negen leerlingen konden vooralsnog niet worden geplaatst op een middelbare school. Zij zouden geen plaatsingsgarantie hebben omdat ze een te korte voorkeurslijst hadden ingevuld.
 
De loting vindt overigens niet plaats omdat er in Amsterdam te weinig plek is op scholen. Sommige scholen zijn nu eenmaal populairder dan andere. De leerlingen wordt daarom geadviseerd om minstens twaalf scholen in te vullen op hun lijstje om kans te maken op een goed resultaat.
 
In Utrecht is 95 procent van de achtstegroepers toegelaten op de middelbare school van hun eerste keuze. In Utrecht en Stichtse Vecht maken deze zomer 4211 leerlingen de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. In tegenstelling tot Amsterdam konden dit jaar meer leerlingen op hun school van eerste keuze worden geplaatst dan voorgaande jaren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids