Normal_veilig_vuurwerk_afsteken_lespakket

Wie tijdens de jaarwisseling vuurwerk gaat afsteken, of er buiten naar gaat kijken, kan het beste de ogen beschermen met een vuurwerkbril en voldoende afstand houden. Ook is het verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken bij het afsteken van vuurpijlen en moeten verkopers sinds dit jaar een vuurwerklont en –bril leveren aan iedereen die vuurwerk koopt. Alle vuurwerktips en -regels zijn te vinden in het gratis 4vuurwerkveilig lespakket, voor groep 7-8 van de basisschool. 

 

Met het gratis, digitale 4vuurwerkveilig lespakket maak je leerlingen van groep 7 en 8 op een effectieve manier bewust van de gevaren van vuurwerk en stimuleer je veilig gedrag. Zelf moge leerlingen van groep 7 en 8 nog geen vuurwerk afsteken, maar via het lespakket nemen ze kennis mee voor het moment dat ze het wel mogen. Daarnaast zijn de tips ook belangrijk voor degene die alleen toekijkt, want ook dan loop je risico op vuurwerkletsel.

Over het lespakket

Het lespakket bestaat uit een aantal digitale lesmaterialen die de leerkracht naar eigen inzicht in de klas kan behandelen. De leraar kan de materialen verspreiden over één of meerdere lessen, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden. Het lespakket bestaat uit:

  • Een presentatie over vuurwerk die de leerkracht zelf kan geven;
  • Een videopresentatie met voice-over die afgespeeld kan worden in de klas;
  • Een interactieve quiz die klassikaal of door de leerlingen individueel gedaan kan worden;
  • Een handleiding voor het geven van een spreekbeurt over vuurwerk;
  • Verschillende werkvormen, waaronder experimenten, puzzels en een huiswerkopdracht;
  • Promotiematerialen om de rest van de school en ouders te informeren over dit thema.

Waarom 4vuurwerkveilig?

Omdat het 4vuurwerkveilig lespakket werkt. Uit onderzoek blijkt dat de vuurwerklessen zorgen voor gedragsverandering. Kinderen zijn door de lessen en quiz vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. En dit is belangrijk om vuurwerkletsel te voorkomen. 

In jouw klas aan de slag met 4vuurwerkveilig? Vraag het digitale lespakket gratis aan en start direct.

Het lespakket 4vuurwerkveilig is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) ontwikkeld door VeiligheidNL en Brandweer Nederland, samen met Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en VuurwerkCheck.

Dit is een webvertorial van VeiligheidNL