Normal_tampon__ongesteld__menstruatie

Slechts enkele basisscholen in Nederland geven les over menstruatie en voorzien in een voorraad maandverband voor meisjes die ongesteld zijn. Elsbeth Reitzma van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers stelt dit probleem aan de kaak en pleit voor verandering. Dit meldt NOS.

Rutgers merkt op dat op veel scholen ongemakkelijk wordt gedaan over menstruatie. Volgens Reitzma is het van belang dat scholen les geven over het gebruik van maandverband en tampons en tevens aan praktische zaken denken, zoals aparte prullenbakken in de toilet. "En het is belangrijk dat niet alleen meiden daarin worden betrokken, maar ook de jongens. Ook zij moeten weten wat het betekent om ongesteld te zijn."

Ook denkt Plan Nederland, dat zich voor kansen voor meisjes inzet, dat er nog veel taboes heersen rondom het onderwerp ongesteldheid. Mascha Singeling van Plan Nederland hoopt dat praten over ongesteldheid gemakkelijk wordt door een speciale ‘ongesteldheids-emoticon’ die ontwikkeld is. De emoticon is een vorm van een bloeddruppel.

Door: Nationale Onderwijsgids