Normal_kinderenschoolbank

Circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor. Toch zegt 89,9 procent van de basisscholen geen beleid te hebben om gehoorschade te voorkomen en is 41 procent zelfs niet op de hoogte van het groeiende probleem. Dit blijkt uit onderzoek onder 320 Nederlandse basisscholen door JVC.

“Kinderen gebruiken in steeds meer situaties hoofd- en oortelefoons: thuis, onderweg naar school, op het schoolplein en zelfs tijdens de les,” zegt Serge Kampherbeek, marketingmanager bij JVC. “Bij langdurig gebruik van meer dan één uur per keer op een volume van meer dan 87 dB (vergelijkbaar met het geluidsniveau van een foodblender) kan al gehoorschade ontstaan, wat in veel gevallen onomkeerbaar is. Kinderen zijn zich daar simpelweg niet van bewust. Uit ons onderzoek blijkt dat scholen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het gehoor van de kinderen volledig bij de ouders leggen, ook als het gebruik van een hoofdtelefoon tijdens de lessen vereist is. Wij roepen de overheid daarom op om een duidelijk beleid voor scholen op te stellen om de toenemende gehoorschade bij kinderen te bestrijden.”
 
Uit recent onderzoek van Erasmus MC bleek dat circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor, nog voordat de leeftijd aanbreekt waarop ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken. Naar schatting heeft 8 procent permanent gehoorverlies (tenminste 15dB). 
 
“Dit zijn verontrustende cijfers,” zegt Kampherbeek. “Nog verontrustender is dat uit ons onderzoek blijkt dat het niemand echt lukt om het voortouw te nemen en het probleem aan te pakken, terwijl 48,2 procent van de scholen wel op de hoogte is van het bestaan van het probleem. Maar liefst 89,9 procent van de bevraagde scholen heeft geen beleid om gehoorschade bij leerlingen te beperken, ook niet wanneer er tijdens de lessen hoofdtelefoons worden gebruikt, wat bij 47,3 procent van de scholen het geval is.”
 
Daarbij wordt er geen (structureel) advies voor gehoorschadebeperking gegeven aan kinderen of ouders op 91,5 procent van de scholen en zegt 74,8 procent van de scholen geen beleid of richtlijnen te hebben over het veilig gebruik van hoofdtelefoons door kinderen tijdens de les.
 
JVC pleit daarom voor een gedeelde aanpak van het probleem door de overheid, de fabrikanten van geluidsapparatuur, de scholen en de kinderen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids