Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Dit jaar kunnen scholen voor het eerst de Centrale Eindtoets ook digitaal afnemen. Op de eerste dag  van de toetsafname bleek de digitale variant echter nog niet vlekkeloos te werken. Ruim 800 leerlingen hebben maandag het onderdeel Wereldoriëntatie niet kunnen maken doordat de opgaven niet op hun scherm verschenen. De oorzaak blijkt een softwareprobleem, schrijft minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt VOS/ABB.

Ook de komende dagen kunnen leerlingen nog problemen ondervinden bij het maken van het onderdeel Wereldoriëntatie omdat de softwareproblemen niet tijdig kunnen worden hersteld. Volgens de minister zijn de betreffende scholen inmiddels geïnformeerd over de problemen. 
 
Scholen hebben nu drie mogelijkheden. Scholen kunnen de digitale afname van het onderdeel Wereldoriëntatie uitstellen tot de inhaalperiode van 23 april tot 25 mei of zij laten leerlingen het onderdeel schriftelijk maken. Omdat Wereldoriëntatie geen verplicht onderdeel is van de eindtoets mogen scholen er ook voor kiezen om dat deel van de toets te laten vallen.
 
De minister schrijft het jammer te vinden dat scholen en leerlingen hinder hebben ondervonden door de softwareproblemen maar verwacht dat de verdere afnamen van de toets voorspoedig zal verlopen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids