Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Alle Nederlandse basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs (in totaal zo’n 7000) krijgen volgend schooljaar extra geld om de hoge werkdruk tegen te gaan. Elke school ontvangt per leerling circa 155 euro. Het ministerie van Onderwijs maakt in totaal 236 miljoen euro beschikbaar, een bedrag dat de komende jaren naar verwachting nog hoger uitvalt tot circa 435 miljoen euro. Dat melden RTL Nieuws en De Telegraaf.

Onlangs heeft er een doorrekening plaatsgevonden van het werkdrukakkoord dat minister Arie Slob van Onderwijs heeft gesloten met de sociale partners. Het extra geld komt nu beschikbaar nadat leerkrachten sinds vorig jaar al hevig protesteren tegen de hoge werkdruk.

Voor ruim 600 scholen geldt dat zij een dusdanig hoog bedrag krijgen om een extra fulltime leerkracht te kunnen aanstellen. 85 basisscholen kunnen zelfs rekenen op een bedrag van meer dan 100.000 euro. De schoolbesturen hebben deze week middels een brief bericht gekregen over de extra financiële bijdrage.

De sociale partners komen met enkele voorbeelden van hoe scholen het bedrag kunnen besteden. Zo wordt er onder meer gesproken over het inhuren van een vakleerkracht voor gymnastiek, zodat de groepsleerkrachten tijdens die uren andere klussen kunnen doen. Ook het inzetten van een externe jeugdhulpverlener wordt als mogelijkheid genoemd. Die kunnen kinderen met gedragsproblemen per week een paar uur individueel begeleiden, zodat het in de klas rustiger wordt.

Minister Slob verwacht dat er vanaf schooljaar 2021-2022 per leerling 285 euro beschikbaar zal zijn, zodat de werkdruk nog verder verlaagd kan worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids