Docu De Jongensschool onderzoekt misstanden katholieke basisschool

Radiomaker Jan Maarten Deurvorst heeft geen goede herinneringen aan zijn schooltijd op de St. Josefschool in Beneden-Leeuwen. Hij moest met ezelsoren in de hoek staan en de hele klas inclusief zijn juf jouwden hem uit met ‘sliep uit’. Samen met 50 klasgenoten moest hij een hele middag voor straf in de zon zitten. En dan is er nog de welbekende liniaal…Deurvorst onderzoekt in de documentaire De Jongensschool of zijn herinneringen kloppen of dat deze verdraaid of vervormd zijn.  De docu is vanaf 26 juni te zien in DOCS. Dit meldt NTR.

Eind jaren zestig was de St. Josefschool in Beneden-Leeuwen nog een van de laatste jongensscholen van Nederland. Deurvorst heeft hier vage, maar nare herinneringen aan overgehouden en wil in zijn radiodocumentaire onderzoeken of die herinneringen inderdaad zo erg zijn of dat ze verdraaid en vervormd zijn geraakt. En hij wil weten of hij nu echt zo vervelend was of dat hij gepest werd. Uiteindelijk werd hij van school gehaald door zijn ouders.

Wraakgevoelens

In de radiodocu gaat hij langs oud-klasgenoten en -docenten. Zij wonen bijna allemaal nog in Beneden-Leeuwen. Deurvorst heeft nooit contact met hen onderhouden en heeft ook geen binding meer met het dorp. Zijn voormalig klasgenoten zijn er ook niet allemaal even goed uitgekomen. Sommigen hebben wraakgevoelens voor inmiddels overleden leraren en anderen ervaren een gevoel van kracht door hun verleden op de jongensschool. Ook zijn er mensen de terugverlangen naar het strenge regime op de St. Josefschool.

Contact met meisjes en nu vrouwen

Omdat het een jongensschool was, hadden de kinderen geen contact met meisjes. En dat heeft zijn sporen achtergelaten. Veel ex-klasgenoten hebben moeite zich te verhouden tot vrouwen, waardoor ze er bang voor zijn, gescheiden zijn of (te) heftig verliefd raken. Of zijn herinneringen dus meevielen? Daar lijkt het niet op. Het hoofd van de school is destijds ook nog eens eervol ontslagen en was er een seksschandaal met een klasgenoot van Deurvorst.

De Jongensschool is vanaf 26 juni te beluisteren via DOCS of een podcastapp.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky