Normal_20161121_donaldduck_024-5805

Ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid heeft Jim van der Weele, redacteur van Donald Duck, vandaag het album ‘Digiwijs met Donald Duck’ overhandigd aan groep 6, 7 en 8 van OBS Steigereiland in Amsterdam. De redacteur gaf tevens een gastles over ‘digitale wijsheid’, met het speciaal daarvoor ontwikkelde lesmateriaal. Dit meldt Sanoma.

De Week van de Mediawijsheid vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren. Dit jaar wordt stilgestaan bij hoe beïnvloeding werkt in een wereld vol media. Rondom dit thema heeft Donald Duck Weekblad in samenwerking met PrimaOnderwijs het speciale album ‘Digiwijs met Donald Duck’ ontwikkeld. Het album is exclusief voor het onderwijs ontwikkeld en is niet in de winkel verkrijgbaar. De eerste druk van 55.000 exemplaren was snel uitverkocht, maar de tweede druk komt er aan. 
 
Digiwijs met Donald Duck helpt leerlingen veilig te navigeren door de digitale wereld. De beroemde inwoners van Duckstad nemen de leerlingen in verschillende strips mee op hun avonturen en laten op een vrolijke en (eigen)wijze manier zien wat de gevaren van de online wereld kunnen zijn. Het album Digiwijs met Donald Duck staat vol leuke stripverhalen, tips en puzzels rondom mediawijsheid en is voorzien van een digitale les en een handleiding waarmee leerkrachten digitale vaardigheden onder de aandacht kunnen brengen.
 
Voor de ontwikkeling van Digiwijs met Donald Duck en het bijbehorende lesmateriaal hebben partijen als Mediawijzer.net, SLO, Politie, NTR Schooltv, ECP, De Koninklijke Bibliotheek, T-Mobile en SIDN een bijdrage geleverd. Door digitale kennis en cybersecurity onderdeel te laten uitmaken van het onderwijscurriculum worden kinderen bewust gemaakt van zowel de voordelen als de gevaren van de online wereld. Op deze manier springen de aangesloten partijen samen in de bres voor het thema mediawijsheid in het basisonderwijs.
 
De Week van de Mediawijsheid vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 6 tot en met 18 jaar. De week is dit jaar van 18 tot en met 25 november. Tijdens deze week worden er verschillende activiteiten georganiseerd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids