Normal_voeten

Het niet-dragen van schoenen in de klas heeft een positief effect op de gedragingen en prestaties van kinderen in de klas. Ook pestgedrag neemt hierdoor af. Dit blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek onder scholen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Kinderen die hun schoenen uit mogen trekken op school, komen vroeger aan op school, blijven er langer en lezen meer. Dit scheelt gemiddeld een half uur extra lestijd per dag, volgens onderzoekers. Door op sokken te lopen, voelen kinderen zich ontspannen en meer thuis. Hierdoor gaan ze sneller op de grond zitten om te lezen. Ook bij jongens is deze tendens te zien. Uiteindelijk heeft dit ook invloed op hun latere academische prestaties, aldus de onderzoekers. Bijkomende voordelen zijn de besparingen voor de scholen op schoonmaak en meubilair. 
 
Volgens de onderzoekers is de betrokkenheid van kinderen hierin de sleutel. Kinderen met schoenen aan zijn minder betrokken bij de zaak dan kinderen die hun schoenen uitdoen. Door op sokken te lopen, neemt zelfs het pestgedrag af. 
 
Tien jaar lang werden duizenden kinderen uit 25 landen op de voet gevolgd. Zo werden de schoolresultaten van de kinderen tot het eind van hun universitaire loopbaan in de gaten gehouden. 
 
© Nationale Onderwijsgids