Normal_rss_entry-22661

(ANP) - De 87-jarige Dolf Verroen schrijft volgend jaar het geschenk voor de Kinderboekenweek.Tijdens het literaire kinderfeest staan opa's en oma's centraal, onder het motto 'Voor altijd jong'. De 62e editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober, liet de organiserende CPNB weten.

Verroen heeft al meer dan honderd boeken geschreven. Vanaf 1973 schrijft hij nog uitsluitend voor kinderen. Hij won driemaal een Zilveren Griffel en is bekroond met internationale prijzen als de Premio Europeo en de Deutsche Jugendliteraturpreis. Hij is bekend van onder meer De verschrikkelijke schoolmeester, De prins op het witte paard en De prinses en de paradijstuin en andere prachtige prinsessenverhalen, die hij maakte met Thé Tjong-Khing.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Floor Rieder. In 2014 debuteerde zij met Het raadsel van alles wat leeft, waarmee zij het Gouden Penseel won. Het Kinderboekenweekgeschenk krijgen mensen in de boekhandel cadeau als ze voor minstens 10 euro aan kinderboeken kopen. Het Prentenboek is te koop voor 5 euro.

De CPNB kiest voor het thema opa's en oma's omdat de grootouders een belangrijke rol spelen in het leven van kinderen en in kinderboeken. Dat begint bijvoorbeeld bij Opa en oma Pluis van Dick Bruna. Bekende grootvaders in kinderboeken zijn onder anderen opa Joe uit Sjakie en de chocoladefabriek (van Roald Dahl) en opa Tuitjes uit De wraak van Knor (Tosca Menten). Grootmoeders spelen een belangrijke rol in De tasjesdief van Mieke van Hooft en De bende van De Korenwolf van Jacques Vriens (waarin de oma ondeugend is).