Normal_techniek__techniekdag

De Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen heeft een onderwijsprogramma ontwikkeld waarin voor iedere groep in het basisonderwijs thema’s rond energie worden aangeboden. Het programma wordt op dit moment op bijna 50 locaties in de regio Groningen-Assen uitgevoerd en het doel is een jaarlijkse uitbreiding met ongeveer 100 scholen in Noord-Nederland. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

Het onderwijsprogramma wordt aangeboden als een spannend avontuur en bestaat uit een compleet pakket met (voorlees)boeken, ontdek- bouw- en taalopdrachten, kringgesprekken, onderzoek in en buiten de klas, zang en spel. Ook de ouders worden bij de uitwerking van de opdrachten betrokken. De deelnemende scholen hebben het programma vanaf komend schooljaar standaard in hun curriculum opgenomen voor de groepen 1 tot en met 8. In de bovenbouw gaat het om 10 lessen per jaar. De ervaringen van de leerkrachten zijn zeer positief: laagdrempelig, eenvoudig toe te passen en de kinderen zijn opvallend enthousiast.

Het voorleesboek ‘De superkar van Eiki en Oeki’ maakt deel uit van het onderwijsprogramma en is bedoeld voor kinderen van groep 1 en 2. De superkar van Oeki heeft energie nodig om te kunnen rijden. De bronnen hiervoor zijn spieren, benzine, wind en zon. Eiki ontwerpt elke keer een nieuwe formule voor de kar maar óf de zon schijnt niet óf de benzine is op. Het eekhoorntje bedenkt dan een multifunctionele kar: "Zo rijdt hij altijd, Oeki. Steeds kun je kiezen wat je wilt gebruiken. Is er geen wind of zon? Dan ga je trappen. En word je daar moe van? Dan zet je de motor aan."

Het onderwijsprogramma is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Gasunie, Gasterra, Energy Valley Topclub, Bètapunt-Noord, de Hanzehogeschool Groningen en de Regio Groningen-Assen.

© Nationale Onderwijsgids