Normal_11003

EINDHOVEN - Onlangs heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zes opleidingsscholen van de Nieuwste Pabo erkend als academische basisschool. Het gaat hierbij om de scholen Basisschool Amby in Maastricht, Loedoes in Sittard, De Hovenier in Montfort, d'r Durpel en De Gracht in Kerkrade en De Neerakker in Heythuysen.

Deze scholen doen samen met studenten en docenten van de Nieuwste Pabo onderzoek op deze scholen naar methodes om het onderwijs te verbeteren. Dit wordt gedaan door literatuurstudie, maar vooral door docenten, studenten en leerlingen bij deze onderwijsinnovatie te betrekken.

Professionalisering
"Docenten moeten heel veel en hebben weinig tijd om af en toe een stap terug te zetten. Om eens een probleem goed te doorgronden. Ligt het aan de methode, aan de lesinstructie? In de klas is zo'n hectiek, ze komen nergens aan toe", aldus Paul Hennissen, lector Opleiden in de School en verbonden aan de Nieuwste Pabo.

Hij voegt hieraan toe: "Goed analyseren, daar heb je tijd voor nodig. Theorie en praktijk koppelen. Eigenlijk werken we aan een professionalisering van zittende en aanstaande leraren."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen