Normal_procesindustrie

De procesindustrie krijgt de komende jaren te maken met een flink tekort aan vakmensen. Daarvoor waarschuwt uitkeringsinstantie UWV donderdag in een analyse van de chemische, voedings- en genotsmiddelenindustrie. Na jaren van krimp herstelt de sector zich, waardoor het aantal vacatures stijgt. Dat meldt Nieuws.nl.

Vooral procesoperators en monteurs van de hogere mbo-niveaus zijn de komende tijd lastig te vinden, denkt het UWV. Ook hoogopgeleide technici zijn schaars. De sector heeft een zware tijd achter de rug. In 2012 kromp het aantal vacatures in de voedings- en genotsmiddelenindustrie met 26 procent in vergelijking met 2007. In de chemische industrie was dat zelfs 61 procent.
 
Nu de productie weer wat toeneemt, stijgt de vraag naar personeel op alle niveaus. In de chemiesector werd de weg omhoog in 2012 gevonden, de voedings- en genotsmiddelenindustrie volgt naar verwachting dit jaar. Ook de vergrijzing vraagt om instroom van jongere vakmensen: vijftien procent van de werknemers in de sector is ouder dan 55 jaar.
 
De branche is met een kwart miljoen mensen goed voor een derde van de werkgelegenheid in de totale industriesector. Volgens het UWV proberen bedrijven jongeren nu tot een loopbaan in de procesindustrie te verleiden. Zo gaf de sector eind vorig jaar in een sectorplan aan tweehonderd jongeren versneld te willen opleiden, met baangarantie.
 
© Nationale Onderwijsgids