Innovatie, GE Global Innovation Barometer, innovatieklimaat

AMSTERDAM - Uit de derde GE Global Innovation Barometer, een onderzoek naar de innovatiekracht van bedrijven, blijkt dat veel Nederlandse bedrijven tevreden zijn over het innovatieklimaat in Nederland. Dat meldt FinancieelManagement.nl. 

Van de ondervraagde Nederlandse bedrijven gaf 83 procent het Nederlandse innovatieklimaat het rapportcijfer 7 of hoger. De Nederlandse respondenten zien daarmee alleen Duitsland als land met een beter innovatieklimaat (95 procent).

De uitkomst staat niet in relatie tot de bekendheid van de Nederlandse innovativiteit in andere landen. Slechts 1 procent van alle ondervraagde bedrijven noemt Nederland als typisch innovatieland. De Verenigde Staten, Duitsland en China komen hier veel beter uit de bus, met respectievelijk 35, 15 en 12 procent van de stemmen. De status van de innovatie in Nederland scoort iets hoger. Van de ondervraagde bedrijven wereldwijd geeft 55 procent de Nederlandse innovativiteit het rapportcijfer 7 of hoger, waarmee Nederland een twaalfde plaats behaalt. 

Innovativiteit wordt in Nederland als zeer belangrijk gezien; 91 procent ziet het als strategische prioriteit. Volgens de respondenten wordt innovatie het best bereikt door goede kennis van klanten en van de markt (81 procent gaf dit aan), het in dienst hebben en houden van de juiste medewerkers (73 procent) en een goede samenwerking met andere bedrijven of instanties (66 procent). Deze laatste, waar ook het topsectorenbeleid van de overheid onder valt, staat de afgelopen tijd flink onder druk vanwege de bezuinigingen. Desondanks vinden veel Nederlandse bedrijven (64 procent) dat de overheid voldoende geld steekt in de stimulering van innovatie.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem