pensioenpremie jan millekamp

UTRECHT - Opnieuw maakt de Algemene Onderwijsbond (AOb) bekend dat een onderwijsbestuurder een pensioenpremie heeft gekregen, ter compensatie van het niet kunnen opnemen van bapo-uren. Bapo staat voor bevordering arbeidsparticipatie ouderen. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.

De betreffende bestuurder, Jan Millekamp van de Groningse onderwijsgroep Lauwer en Eems, zou drie ton aan pensioenpremie hebben ontvangen. Volgens de onderwijsgroep was deze regeling voordeliger dan Millekamp wél zijn uren te laten opnemen en een vervanger voor hem te zoeken. "Hij was destijds onze enige directeur-bestuurder. Er was dus geen vervanger voor hem", aldus lid van Raad van Toezicht Giunta d’Albani van Lauwer en Eems op de website van de AOb.

Millekamp werd daarnaast gecompenseerd omdat hij tussen 2000 en 2007 ten onrechte te weinig pensioen had opgebouwd. Volgens Lauwer en Eems wordt altijd een kostenbatenafweging gemaakt in dit soort gevallen en is gekozen voor de voordeligste optie. De AOb vindt de gekozen oplossing niet passen in 'de geest van de regeling'.

In januari werd bekend dat een bestuurder van onderwijsgroep SCOPE uit Alphen aan den Rijn eenzelfde regeling had gekregen. De Inspectie van het Onderwijs heeft destijds aangegeven de zaak in onderzoek te zullen nemen.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink