Normal_computer_computerles_kinderen_digi

Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. In week 47, de Week van de Mediawijsheid, veel aandacht voor digitale vaardigheid en internetveiligheid.

Maandag: 170.000 leerlingen aan het gamen voor ‘Meest mediawijze klas’-wedstrijd

Afgelopen vrijdag startte de achtste editie van MediaMasters: een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Ruim 170.000 leerlingen spelen in de klas én thuis de game en ontdekken zo de wereld van mediawijsheid. De klas die tijdens de game de meeste punten scoort, mag zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. 

Dinsdag: verkorte mbo-opleidingen blijken goede aanvulling op onderwijsaanbod

 
Verkorte mbo-opleidingen kunnen een goede aanvulling op het onderwijsaanbod betekenen, concludeert de Onderwijsinspectie uit onderzoek. Wel moet de onderwijsinstelling zo’n opleiding goed opzetten en niet alleen maar een bestaande opleiding inkorten. Ook is een verkorte opleiding niet voor iedere mbo-student geschikt.
 

Woensdag: ouders willen dat kinderen les krijgen over internetveiligheid

 
Van de Nederlandse ouders maakt 73 procent zich zorgen over wat hun kinderen allemaal tegenkomen op het internet. 94 procent vindt dan ook dat kinderen verplicht les moeten krijgen op school over internetveiligheid om zich beter te kunnen wapenen tegen de gevaren van het internet. Mediawijzer.net bepleit al langer dat onderwijs in mediawijsheid een vaste plek moet krijgen in het curriculum. Uit een eerder onderzoek van Mediawijzer.net blijkt dat 61 procent van de docenten in het primair onderwijs en 66 procent in het voortgezet onderwijs vindt dat er in hun lessen te weinig aandacht wordt besteed aan mediawijsheid. Een kwart wil dit de komende jaren meer terug laten komen in lessen.
 

Donderdag: ministers willen krachtiger positie van schoolleiders

 
Schoolleiders moeten krachtiger gepositioneerd worden, want schoolleiders spelen een cruciale rol in het tot stand brengen van goed onderwijs. Dat schrijven de Onderwijsministers in een beleidsreactie op het advies van de Onderwijsraad ‘Een krachtige rol voor schoolleiders’.
 

Vrijdag: LVB-jongeren vaker slachtoffer van cyberpesten en sexting

 
Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) komen online geregeld in de problemen. Ze zijn slachtoffer van cyberpesten en sexting. Uit onderzoek van Mediawijzer.net blijkt dat de helft van de 200.000 jongeren met een LVB hiermee in aanraking komt. Mediawijzer.net lanceert vandaag het mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’. Want deze jongeren krijgen nu onvoldoende online begeleiding en blijven zo een kwetsbaar slachtoffer.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids