Normal_images__3_

De Geert Grote Universiteit (GGU) uit Deventer heeft vergevorderde plannen om Abdij Sion in Diepenveen te kopen. Volgende maand besluit de Orde der Trappisten, de eigenaar van de abdij, tijdens het Generaal Kapittel of de abdij verkocht wordt. Als er geen besluit genomen wordt, moet er drie jaar gewacht worden voor het volgende Generaal Kapittel. Dit meldt RTV Oost. 

Momenteel wordt de abdij nog bewoond door Cisterciënzer monniken. De monniken willen verhuizen omdat zij met te kleine aantallen zijn voor de grote abdij. Er wordt onderzocht of zij eventueel naar Schiermonnikoog kunnen verhuizen. De Orde der Trappisten besluit echter over de verkoop. 
 
Volgens een woordvoerder van de kleine particuliere academische instelling ziet het er goed uit voor de GGU. "Er zijn een paar partijen met veel geld die de abdij graag willen en kunnen kopen, maar vanuit de Orde heeft men een voorkeur voor de GGU, omdat wij inhoudelijk de meeste affiniteit hebben met de geschiedenis en spiritualiteit van deze bijzondere plek." In afwachting van de bijeenkomst van de Orde van Trappisten  in het Italiaanse Assisi wordt verder gewerkt aan de overnameplannen. 
 
© Nationale Onderwijsgids