Onderwijsproject Beethoven helpt Twente aan techniektalenten

Veel bedrijven in de technische industrie uit de regio Twente zijn afhankelijk van internationale studenten en expats. Een nieuw onderwijsproject moet ervoor gaan zorgen dat in Twente ook meer jongeren voor een baan in de techniek kiezen. Dit onderwijstraject heet Beethoven en heeft als doel meer technici op te leiden door heel Nederland. Dat meldt RTV Oost.

Het demissionair kabinet besloot op 28 maart 2,5 miljard euro uit te trekken voor het project Beethoven. Onderwijsinstellingen in Enschede, Groningen, Delft en Eindhoven moeten samen met een concreet investeringsplan komen. Laurens van der Velde van de Universiteit Twente gaat samen met het ROC van Twente en Hogeschool Saxion brainstormen over een voorstel.

Geld voor studenten uit de pechgeneratie 

Vlak voor de verkiezingen stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van Pieter Omtzigt. Omtzigt wilde korten op de regeling voor expats in Nederland. Zo kon er voor studenten uit de pechgeneratie geld vrijkomen om hen te compenseren. Hierbij gaat het om studenten die tussen 2015 en 2022 aan een studie begonnen, maar geen recht meer hadden op de basisbeurs. Het aantal buitenlandse studenten en expats moesten flink worden teruggedrongen. Dat stond in de verkiezingsprogramma’s van de NSC, PVV en de BBB.

Afhankelijk van internationale studenten 

Twentse techniekbedrijven zijn juist afhankelijk van de buitenlandse werknemers. Nu zijn ze afhankelijk van internationale studenten. Het samenwerkingsverband TwenteBoard, waarin Twentse onderwijsinstellingen, gemeenten en ondernemers met elkaar samenwerken is nauw betrokken bij project Beethoven. Twente heeft, net als zoveel gemeentes in Nederland, te maken met vergrijzing. Internationale studenten blijven belangrijk voor de regio.

Talentontwikkeling 

Voor talentontwikkeling is er op mbo-, hbo- en wo-niveau 2,51 miljard euro beschikbaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk