Amsterdamse mbo-studenten nu wel welkom in het oude Acta-gebouw

Mbo-studenten mogen vanaf december ook in het oude Acta-gebouw in Slotervaart wonen. Voorheen werden mbo’ers geweigerd. AT5 besteedde in oktober aandacht aan dit onderwerp. De gemeente Amsterdam ging toen in gesprek met verhuurder TWA en pandeigenaar de Alliantie. Tijdens dat gesprek werd de afspraak gemaakt dat mbo-studenten ook worden toegelaten. Dat meldt NH Nieuws. 

De gemeente kon eerder niet ingrijpen, want onderscheid op grond van opleidingsniveau is wettelijk gezien niet verboden. Het college gaat nu dan ook in gesprek met het Rijk om opleidingsniveau op te nemen als discriminatiegrond volgens de Algemene wet gelijke behandeling.

Uitsluiting bij verkrijgen van een woning 

Als mbo-studenten uitgesloten worden bij het verkrijgen van een woning, dan zal het college het gesprek aangaan met de verhuurder. In de brief van wethouders Zita Pels en Sofyan Mbarki aan de gemeenteraad staat ook dat verhuurders na die gesprekken er vaak voor kiezen om mbo-studenten wel toe te laten tot het pand.

Studentencomplexen zonder mbo'ers 

Of er nog meer studentencomplexen in Amsterdam zijn waar mbo’ers niet welkom zijn weet het college niet. Hoeveel mbo-studenten problemen ondervinden bij het vinden van een woning is ook onbekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk