Studentencomplex in Amsterdam laat mbo'ers niet toe

Bewoners van het studentencomplex in het oude ACTA-gebouw in Amsterdam Slotervaart gaven onlangs een hospiteeravond. Tijdens die avond dachten ze ook een leuke huisgenoot te hebben gevonden. Tot ze zijn gegevens doorgaven aan verhuurder TWA. De voorgedragen student volgt een mbo-opleiding, dus moesten ze iemand anders gaan zoeken. AT5 stelde hier vragen over aan pandeigenaar de Alliantie. Zij zeggen nu in gesprek te gaan met TWA om de regels aan te passen. Dat meldt AT5.

TWA gaf aan dat er sinds de start van het project in het studentencomplex alleen hbo- en wo-studenten wonen. Dat staat ook vermeld op de website van Socius. “Het klopt dat er een aantal mbo’ers zijn toegelaten, maar dit is hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan de onoplettendheid van een medewerker van TWA”, aldus verhuurder Alliantie.

Discriminatie naar mbo'ers 

Izabelle Voortman, voorzitter van studentenvakbond ASVA, vindt het een vorm van discriminatie naar mbo’ers. “Mbo’ers zijn gewoon studenten die het recht hebben om hier te wonen. We vinden het heel schrijnend, want er zijn hiervoor wel mbo’ers geweest die hier gewoon een vast contract hebben gekregen.”

Gelijke behandeling van mbo-studenten 

Het is niet de eerste keer dat Amsterdam zich hard maakt voor gelijke behandeling van mbo-studenten. Sinds 2020 zijn mbo’ers volgens de wet ook studenten, maar in Amsterdam zijn er nog altijd mbo’ers die het idee hebben nog steeds tegen dichte deuren aan te lopen. En die deuren gaan wel open als je een hbo’er of wo’er bent. Mbo-wethouder Sofyan Mbarki sprak zich eerder al uit over het niet toelaten van mbo’ers op studentenavonden en stagevergoedingen die lager zijn dan die van andere studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk