Gratis zorgopleiding zorgt voor inperking keuzevrijheid voor studenten

De MBO Raad stelt vragen over of het wel haalbaar is om alleen de zorgopleidingen ‘gratis’ te maken. Het kost de samenleving namelijk wel veel geld en ‘gratis geld bestaat niet’. Ook komt dit indirect aan de keuzevrijheid van studenten. Dat meldt Skipr. 

De vrije studiekeuze is voor de MBO Raad een belangrijk uitgangspunt. “Iedere student moet een opleiding kunnen kiezen die past bij zijn of haar kwaliteiten en voorkeuren en niet op basis van een financiële prikkel. Daarbij kampt niet alleen de zorg, maar bijna iedere sector in Nederland met tekorten.” 

Aantal werknemers in de zorgsector opnieuw afgenomen 

Volgens de MBO Raad lost het gratis maken van opleiding de problemen in de zorg niet op. Uit cijfers van het CBS die dinsdag zijn gepubliceerd blijkt dat het aantal werknemers in de zorgsector opnieuw is afgenomen. Er stopten dit jaar 155.000 zorgmedewerkers met hun baan in de zorg. 

Stageplekken 

Stagiaires van zorgopleidingen krijgen volgens de MBO Raad ook niet altijd de juiste begeleiding bij de stageplekken. Dat verhoogt het risico op uitval, en dat moet voorkomen worden nu er al flinke tekorten zijn. Ook het gebrek aan stageplekken, waardoor sommige mbo-opleidingen nu een numerus fixus gebruiken, helpt niet om het tekort tegen te gaan. 

Behoefte aan zorgprofessionals is groot 

Volgens de MBO Raad is de behoefte aan zorgprofessionals nog nooit zo groot geweest. In 2031 zal, als de trend zich voortzet, een op de vijf mensen werken in de zorg en welzijn. Dat percentage zal oplopen naar een op vier in 2040 en een op drie in 2060. Mbo-scholen zeggen dat ze hard werken aan het tekort aan handen aan het bed. Er werden eerder dit jaar al afspraken gemaakt met het ministerie van OCW en SBB om de instroom van studenten in voornamelijk de zorg te verhogen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk