Normal_normal_verkiezingen_stemmen

Vanaf maandag 27 februari worden er op scholen in het voortgezet onderwijs en op mbo's door heel Nederland weer Scholierenverkiezingen georganiseerd. Scholieren en mbo-studenten kunnen dan stemmen op politieke partijen die ook meedoen aan de échte Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Dit meldt ProDemos. 

ProDemos organiseert voor de 29ste keer de Scholierenverkiezingen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart. De uitslag geeft een beeld van hoe de provinciale politiek eruit zou zien wanneer jongeren het voor het zeggen zouden hebben.

Jongeren betrekken bij het stemproces

De Scholierenverkiezingen zijn een toegankelijke manier waarop jongeren betrokken worden bij de verkiezingen en het stemproces ontdekken. Naast dat de jongeren hun stem mogen uitbrengen, worden de Scholierenverkiezingen ook onder hun leiding georganiseerd. Zo bemensen zij doorgaans het ‘stembureau’: ze nemen stempassen in ontvangst, reiken stembiljetten uit en zien erop toe dat alles netjes en eerlijk verloopt. Aan het eind tellen ze alle stemmen en maken een proces-verbaal op.

Tot dusver hebben 95 scholen en mbo's zich aangemeld en kunnen ruim 30.000 scholieren en mbo-studenten hun stem uitbrengen. Scholen kunnen zich nog aanmelden voor de Scholierenverkiezingen via scholierenverkiezingen.nl.

Uitslag

De Scholierenverkiezingen worden georganiseerd tussen maandag 27 februari 2023 en dinsdag 14 maart 2023. Scholen kunnen tot 14 maart 16.00 uur hun uitslagen doorgeven. De uitslag wordt diezelfde dag vanaf 17.00 uur gepresenteerd vanuit het Provinciehuis in Overijssel te Zwolle. Vanaf 17.30 uur is de uitslag ook terug te vinden op scholierenverkiezingen.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids