Kritiek vanuit de polder op ambitieuze plannen van onderwijsminister Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf kreeg vorige week veel lof vanwege zijn ambitieuze plannen voor het mbo. Werkgeversorganisatie MBO Raad en andere vakbonden reageren echter behoorlijk teleurgesteld in de plannen. Dat meldt MBO Today. 

Danielle Woestenberg van het CNV is van mening dat er essentiële dingen ontbreken in de plannen van minister Dijkgraaf. “Er is veel aandacht voor studenten, maar te weinig voor de docenten die het werk moeten doen.” Het CNV is totaal niet enthousiast over de 90 miljoen extra voor de doorstroom van docenten naar hogere salarisschalen. Woestenberg vraagt zich af of die 90 miljoen wel op de juiste plek terechtkomt. 

Afspraken met medewerkers 

De MBO Raad pleit voor het respecteren van afspraken die individuele scholen hebben gemaakt over de doorstroming. “Wat ons betreft is het nog geen uitgemaakte zaak vanwege de rechten van scholen en de afspraken die zij hebben gemaakt met hun medewerkers”, aldus voorzitter Adnan Tekin.

Bonden zijn niet betrokken 

Volgens CNV Onderwijs zijn de bonden zelf helemaal niet betrokken geweest bij de mbo-werkagenda, en dat zorgt voor de teleurstelling. Ook ontbreekt op die manier de inbreng van de werkvloer. Woestenberg ziet graag dat de bonden inspraak krijgen bij de uitvoering van de plannen, want dan weten ze zeker dat het geld op de juiste plek terechtkomt. 

Nu is de Tweede Kamer aan het woord en op 9 november worden de plannen besproken. Daarna zullen er gesprekken komen met de sociale partners. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk