Tijdens Coming-Outdag komen scholieren in actie voor veilige school-wc's

Op Coming-Outdag dinsdag komen scholieren van COC's Gender and Sexuality Alliance (GSA) Netwerk onder het motto Safe Plees in actie voor veilige toiletten op scholen. Volgens deze scholieren voelen leerlingen zich vaak onveilig op het toilet. Leerlingen zouden er onder meer gepest worden en er spelen taboes rond ongesteldheid.

GSA's zijn scholieren die zich met steun van belangenorganisatie COC Nederland inzetten voor een "veilige school waar iedereen zichzelf kan zijn". Er zijn GSA's op mbo's en op 80 procent van de middelbare scholen.

Angst voor pesterijen 

Volgens GSA Netwerk zijn de problemen die trans en non-binaire jongeren ervaren rond het schooltoilet schrijnend. Uit angst voor pesterijen zouden sommigen zelfs de school-wc's vermijden en bewust minder drinken om niet naar het toilet te hoeven.

Menstruatieproducten 

De zogenoemde GSA's willen op elke schoolverdieping minimaal één Safe Plees toiletgroep die algemeen toegankelijk is. Hier moeten menstruatieproducten, zoals tampons, gratis beschikbaar zijn. Via de website van GSA Netwerk kan een actiepakket besteld worden, met onder meer toiletbordjes, een handreiking voor schoolleiders, docenten en mentoren en spiegelstickers. Op die stickers staat dat leerlingen respectvol met elkaar om moeten gaan.

Door: ANP