Girls' Day: Meisjes kunnen in de energietransitie het verschil maken

De wereld van techniek is voor veel jongeren en in het bijzonder voor meiden onbekend. Belangrijk dus om ze al jong te laten kennismaken met de veelzijdigheid, mogelijkheden en maatschappelijke relevantie van techniek. Dat gebeurt vandaag bij TenneT, Alliander, Enexis Netbeheer en Stedin op Girls’ Day, een dag bedoeld om meiden tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor opleidingen en beroepen in bèta, techniek en IT. Aan de online kick-off van Girls’ Day doen door het hele land 6500 meisjes mee, die aansluitend bij diverse bedrijven vrouwelijke technische professionals ontmoeten. Dat meldt Stedin Netbeheer B.V.

Gelukkig kiezen meiden op de verschillende schoolniveaus steeds vaker voor een technisch profiel en opleiding. Dat is helaas nog niet genoeg. 3 procent van de technische vakmensen in Nederland is vrouw. Veel talent gaat dan ook verloren. Daarom laten de netbeheerders op Girls’ Day een positief en inspirerend geluid horen, dat meiden de energietransitie laat ervaren en ze activeert om onderdeel te worden van de verandering.

Slimme meter 

Ongeveer 70 meiden komen naar de Stedin Bedrijfsschool in Rotterdam. Nooit eerder meldden zoveel meiden zich aan. Onder begeleiding van acht vrouwelijke, technici maken de meiden kennis met het werken in de techniek en ze leren hoe een slimme meter werkt. Ze krijgen ook informatie over wat Stedin doet met de energie van warmte, wind en zon, doen samen een innovatiespel en ze werken opdrachten uit, zoals die in de dagelijkse leven van een technicus voorkomen.

Girls' Day 

Stedin COO Trudy Onland: “ We doen mee aan Girls’ Day om te laten zien wat de techniek te bieden heeft! We hopen dat de meiden na afloop vol energie en inspiratie naar huis gaan en zich over een paar jaar enthousiast aanmelden voor een baan in de techniek; jong geleerd is oud gedaan.”

Door: Nationale Onderwijsgids