Normal_werkloosheid

Jongeren worden op de arbeidsmarkt hard geraakt door de coronacrisis. Velen zijn hun werk kwijtgeraakt en komen niet gemakkelijk meer aan de slag. Amsterdam wil voorkomen dat zij massaal in de bijstand komen en lanceert een crisisaanpak met veel persoonlijke begeleiding. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

In de crisisaanpak staat intensieve begeleiding van jongeren voorop. “Jongeren worden driedubbel geraakt in deze coronacrisis. Zij hebben vaak zwakke (flex)contracten en vliegen er als eerste uit. Voor een WW-uitkering hebben ze vaak te weinig werkervaring. Velen werkten in de horeca, de detailhandel of het entertainment: de hardst getroffen sectoren. Ook lopen veel jongeren studievertraging op. En ze hebben vaak hoge woonlasten, waardoor ze snel in financiële problemen komen”, zegt Soufiane Oumghar die jongeren in Oost begeleidt.

Tweeduizend jongeren melden zich voor bijstand

In Amsterdam hebben zich vanaf de coronacrisis ruim tweeduizend jongeren tot en met 27 jaar gemeld voor een bijstandsuitkering. Ook stromen sinds dat moment minder jongeren uit de bijstand. Oumghar raadt het jongeren aan om zich breed te focussen op werk en verder te kijken dan alleen hun droombaan. “Pak elke kans aan, elke baan is meegenomen. Solliciteer veel, in allerlei uiteenlopende sectoren, en wees creatief.” Oumghar denkt dat de grote klap nog komt, na de zomer, als de tijdelijke regelingen als Tozo, NOW en TOFA stoppen. Ook komt er dan een nieuwe groep schoolverlaters op de arbeidsmarkt.

Opleiding volgen versterkt positie

De crisisaanpak bestaat uit meer acties. Jongeren kunnen hun positie versterken door een opleiding te volgen. Ook wordt gekeken of ze misschien andere problemen hebben, bijvoorbeeld schulden of stress. Die worden dan eerst opgelost. Er worden jobhunters ingeschakeld die actief werkgevers benaderen. Omdat jeugdwerkloosheid uiteraard niet alleen een Amsterdams probleem is, pleit de gemeente voor aanvullende financiering van het Rijk. 

Door: Nationale Onderwijsgids