'Schorsing mbo-docente is niet volgens het boekje gegaan'

Volgens de landelijke geschillencommissie mbo is de schorsing van leerkracht Paula van Manen niet helemaal volgens het boekje gegaan. Zij werd op non-actief gezet door haar werkgever ROC Nijmegen vanwege haar boek ‘Wanneer krijgen we weer les?’ Volgens de schoolleiding is het boek over gepersonaliseerd onderwijs te kritisch. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Van Manen werd door haar werkgever ROC Nijmegen begin december in eerste instantie voor een periode van vier weken geschorst. Aanleiding was haar kritische boek over de doorvoering van gepersonaliseerd leren in het onderwijs. De naam van de school komt in het boek niet voor, en ze gebruikt pseudoniemen, maar voor de leerkrachten en studenten is het duidelijk dat zijzelf worden bedoeld. De schoolleiding vindt dat de manier waarop kritiek geuit is in het boek niet acceptabel is en dat deze vorm van publiciteit ertoe geleid heeft dat collega’s zich in hun integriteit en privacy aangetast voelen. 
 
Bij deze eerste schorsing is niet de juiste procedure gevolgd, geeft de geschillencommissie aan. Van Manen heeft niet de gelegenheid gekregen zich tegen de schorsing te verweren, hoewel ROC Nijmegen wel die indruk wekte, aldus de commissie. Hiermee is zij “geschaad in haar belang om zich goed te kunnen verweren tegen een voorgenomen schorsing.” Hetzelfde geldt voor de verlenging van de schorsing. Bij de derde schorsing, voor een periode van drie maanden, is wel de juiste procedure gevolgd, volgens de geschillencommissie.
 
ROC Nijmegen laat weten aan de AOb aan te sturen op ontslag van de docente. “Er is een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie ontstaan.” Vooral de manier waarop vertrouwelijke informatie en kritiek gedeeld is met de buitenwereld heeft hiervoor gezorgd. Het bestuur blijft er ook bij inhoudelijk goed gehandeld te hebben. Ze wijzen erop dat de kritiek van de geschillencommissie procedureel is en niet inhoudelijk.
 
Door: Nationale Onderwijsgids