Alle mbo's van Nederland testen stages zonder eerst te solliciteren

Alle 58 ROC’s in Nederland zijn aan het experimenteren met de mogelijkheid om stage te lopen zonder eerst te solliciteren. Hiermee hopen de ROC’s stagediscriminatie tegen te gaan. De eerste resultaten zien er goed uit. Dat meldt NU.nl. 

Voor honderden eerstejaars mbo-studenten aan de Beroepsopleidende leerweg (BOL) is deze zogenoemde stagematching in het leven geroepen.

Stagematching 

ROC Nijmegen begon met stagematching. De mbo-school breidde een proef uit 2022 na positieve resultaten uit van tien naar vijfhonderd eerstejaarsstudenten en uit alle studierichtingen.

Te veel hooi op hun vork 

De werkgeversorganisatie VNO-NCW staat als enige niet meteen te springen bij dit stagepact. De organisatie vindt dat scholen te veel hooi op hun vork nemen bij deze snelle en grootschalige stagematching. “Het veronderstelt dat scholen de stagebedrijven heel goed kennen, want dat is nodig om stagiairs en leerbedrijven succesvol aan elkaar te koppelen. De scholen kunnen alleen de grootschalige stagematching op dit moment niet aan”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW.

Het Alfa-college heeft speciaal voor de stagematching een werknemer aangenomen om alles in goede banen te laten verlopen. Ook het ROC Nijmegen geeft toe dat het koppelen van studenten aan een stageplek enige inspanning vergt. Maar, volgens de school, is het succes van stagematching vooral een kwestie van ‘zelf willen’.

Resultaten ROC Nijmegen 

De MBO Raad wil niet inhoudelijk ingaan op de uitspraken van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Wel wijst de Raad naar de resultaten van ROC Nijmegen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk