Aan welke regels moeten mbo-onderwijsactiviteiten per 15 juni voldoen?

Mbo-instellingen geven zoveel als mogelijk onderwijs op afstand en dit blijven ze ook de komende tijd doen. De beperkte onderwijsactiviteiten die vanaf 15 juni weer mogen plaatsvinden op de instellingen zijn voor praktijklessen, toetsing en begeleiding van kwetsbare studenten, voor zover dit online niet lukt. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Examens en begeleiding van kwetsbare studenten konden al fysiek plaatsvinden op de locaties van de mbo-instellingen. Dat blijft zo. Daar komen dus vanaf 15 juni praktijklessen en toetsing bij.
 
Op Mbo-instellingen mogen beperkte onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Deze moeten volden aan de volgende regels:
  • De lessen zijn enkel voor praktijklessen, toetsing en begeleiding van kwetsbare studenten, voor zover dit online niet afdoende kan.
  • De onderwijsactiviteiten vinden plaats tussen 11.00 – 15.00 uur en na 20.00 uur, zodat studenten en de spits kunnen vermijden. Maatwerk is mogelijk en onderwijsactiviteiten kunnen wel tussen 15.00 - 20.00 uur plaatsvinden, als ze niet eindigen of beginnen tussen 15.00 - 20.00 uur.
  • Onderwijspersoneel en studenten met gezondheidsklachten komen niet naar de mbo-instellingen.

Onderwijsactiviteiten vinden plaats met naleving van de 1,5 m afstand en binnen overige geldende RIVM- en GGD-richtlijnen. Instellingen  hebben daarvoor plannen gemaakt.

 

Hoe wordt het vervoer van en naar mbo-instellingen beperkt?

Met meerdere maatregelen wordt het aantal vervoersbewegingen van en naar de instelling beperkt. Zo vinden de onderwijsactiviteiten plaats tussen 11.00 – 15.00 uur en na 20.00 uur zodat studenten de spits kunnen vermijden. Daarnaast hebben instellingen  nauw overleg met lokale vervoersbedrijven over het vervoer van en naar de instellingen. Ook zorgen instellingen voor maximale spreiding van activiteiten over de dag, over de week en over verschillende locaties.
 
Door: Nationale Onderwijsgids