Helft van de scholieren geeft aan dat corona hun studiekeuze beïnvloedt

De helft van de scholieren zegt dat hun studiekeuze beïnvloed wordt door de coronacrisis. Reden hiervoor zijn onder meer het afgelasten van de open dagen. Maar ook het feit dat alles tegenwoordig over corona gaat, speelt mee. Dit blijkt uit onderzoek van Qompas.

Qompas deed onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op de studiekeuze van scholieren door middel van een steekproef onder 500 scholieren in de bovenbouw van het voorgezet onderwijs. 51 procent van de scholieren uit de steekproef geeft aan dat hun studiekeuze beïnvloed is door de coronacrisis. Eindexamenleerlingen iets minder (47 procent) dan leerlingen in andere klassen van het voortgezet onderwijs (54 procent). Dit komt mogelijk omdat veel leerlingen in de hoogste klassen al een studiekeuze hebben moeten maken voor het komende studiejaar. 
 
Redenen die de scholieren opgeven zijn het afgelasten van open dagen en het minder kunnen sparren met vrienden over de voor- en nadelen van een bepaalde studiekeuze. Ook helpt het niet mee dat het tegenwoordig alleen nog maar over corona gaat. Daarnaast maken veel scholieren zich toch wel zorgen over de toekomst. 
 
Een andere, bijkomende, reden is dat in verband met de coronacrisis de aanmelddeadline voor een studie verschoven is van 1 mei naar 1 juni. Scholieren hebben en nemen de tijd om er nog een extra maandje over na te denken.
 
De meeste leerlingen geven aan tevreden te zijn over de online activiteiten van onderwijsinstellingen en hebben hierdoor een redelijk beeld gekregen van de opleiding en de instelling, al vinden ze het wel jammer dat ze niet even écht sfeer konden proeven. Slechts een kwart denkt echter een juiste studiekeuze te maken.
 
Lees hier het hele onderzoek van Qompas.
 
Door: Nationale Onderwijsgids