Debat over groeibrief van het kabinet met onder meer aandacht voor onderwijs
Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst? Het kabinet presenteerde in december een strategie voor economische groei. De Kamer spreekt over de plannen met minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Dit meldt de Tweede Kamer.
In de groeibrief benoemt het kabinet enkele aandachtsgebieden om de ambities waar te maken: onderwijs aan kinderen en volwassenen, deelname aan de arbeidsmarkt, onderzoek en innovatie, bereikbaarheid en groeikansen door transities, zoals de energietransitie. Een speciaal fonds moet investeringen op die gebieden aanjagen.
 
De minister geeft twee redenen voor het belang van de strategie. We gaan naar een periode van zeer matige economische groei, terwijl de kosten van collectieve voorzieningen harder stijgen dan ooit. En we moeten onze economie op een andere manier organiseren, want die is momenteel niet duurzaam.
 

Onderwijs en ontwikkeling

De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is goed, maar "niet meer top", constateert Wiebes, en daar moeten we ons zorgen om maken voor "al die kleine Nederlandertjes". Ook volwassenen zouden zich moeten blijven ontwikkelen en scholen, vindt het kabinet, om relevant te blijven op de arbeidsmarkt.
Een leercultuur waarin werknemers zich een leven lang kunnen ontwikkelen komt in gevaar door flexcontracten en zzp-constructies, waarschuwt Van Otterloo (50PLUS). Futselaar (SP) vindt het "volstrekte onzin" dat het kabinet rept over digitale leermiddelen en curriculumherzieningen om het onderwijs toekomstbestendig te maken: daarmee los je structurele problemen als het lerarentekort niet op.
 

Economische groei en welvaart

Nederland staat hoog op allerlei economische lijstjes, maar dat neemt de zorgen van de mensen thuis niet weg, zegt Wiersma (VVD). Hij ziet economische groei als "onze opdracht voor gewone Nederlanders". In wat voor land willen we leven, is volgens Bruins (ChristenUnie) de centrale vraag. Werken we ons niet kapot ten koste van rust, aandacht en tijd voor elkaar?
 
Het kabinet vraagt van anderen een groeisprong, maar laat daar zelf niet het begin van zien, stelt Van der Lee (GroenLinks). Hij ziet economische groei als een middel op weg naar brede welvaart en een duurzame samenleving.
 

Infrastructuur en mobiliteit

Moorlag (PvdA) mist "een systeemsprong" op het gebied van infrastructuur in de plannen van het kabinet. Alle projecten liggen al vast tot 2030. Sluit Nederland veel beter aan op hogesnelheidsnetwerken van buurlanden, stelt hij voor. Ook Verhoeven (D66) vraagt om meer ambitie: wanneer gaan we beginnen met lightrails en hyperloops?
 

Investeringen en groeifonds

Het kabinet kondigde in de miljoenennota een investeringsfonds aan. Stoffer (SGP) heeft twijfels. Wordt het geen potje waaruit vrijwel alles gefinancierd kan worden zonder dat de Kamer kan meekijken?
 
De Kamer stemt op 11 februari over de tijdens het debat ingediende moties.