DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Halbe Zijlsta (Onderwijs) heeft een spoedwet naar de Tweede Kamer gestuurd, waardoor deeltijdstudenten een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen als zij in de problemen dreigen te komen door de zogeheten langstudeerdersmaatregel. De komende 5 jaar wordt daar telkens 10 miljoen euro voor vrijgemaakt, stelde Zijlstra vrijdag na afloop van de ministerraad.

De deeltijdstudenten kunnen aanspraak maken op het speciale fonds als ze door de vormgeving van de studie niet op tijd kunnen afstuderen. Ook als ze chronisch ziek of gehandicapt zijn, mogen ze een beroep doen op het fonds. Zijlstra had de Tweede Kamer eerder al toegezegd om geld vrij te maken voor deze groep studenten, maar dat was nog niet in wetgeving vastgelegd.

De regeling geldt tot 2017. Dan hoopt Zijlstra dat studenten die deeltijdonderwijs doen dat betalen met vouchers, beurzen voor studies met een bijzonder maatschappelijk en economisch belang. Nu maakt de overheid nog geld over aan de opleidingen.