Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_scheikunde_vloeistof_glas

Meike Heideman uit Oldenzaal nam gisteren in Schouwburg Odeon in Zwolle de Gouden Vlam in ontvangst voor het beste chemische afstudeerverslag op het MBO. Deze eerste prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro. Heideman heeft de opleiding Operator C gevolgd bij ROC van Twente. Dit meldt het ROC van Twente.

Heideman heeft het onderzoek uitgevoerd bij Chamlon in Ootmarsum, producent van schoonmaakdoeken en zemen.  Tijdens dit productieproces wordt gebruikgemaakt van een stofje dat slecht is voor de gezondheid. Zij heeft onderzoek gedaan naar een vervanger hiervoor. Na literatuuronderzoek heeft Heideman proeven uitgevoerd op laboratoriumschaal. Vooral tijdens het productieproces ademen werknemers het stofje in of het komt op hun huid. Met dit nieuwe stofje kan hun veiligheid gewaarborgd worden. Heideman waardeerde de vrijheid die ze tijdens het onderzoek kreeg. 
 

Juryrapport

Volgens de jury blinkt Heideman uit in haar heldere, overzichtelijke verslag. “Ze stijgt met haar resultaat uit boven de verwachtingen van een mbo-student en is een ware ambassadrice voor de gouden vlam” aldus de jury. Het onderzoek toont de link tussen laboratorium- en procestechniek aan. 
 

Tweede plaats

Een tweede plaats was er voor Babet Segerink uit Oldenzaal. Zij heeft de opleiding Chemisch-fysisch analist gevolgd. Segerink heeft haar onderzoek uitgevoerd bij Nanomi in Oldenzaal. Ze deed onderzoek naar een methode waarbij je de afgifte van een langwerkend medicijn kunt volgen zonder dat je testpersonen of testdieren nodig hebt. Hierbij heeft zij literatuuronderzoek uitgevoerd en gekeken naar de andere onderzoeksprojecten binnen Nanomi. 
 
Manal Kaddoura en Remco van Dort, beiden studenten Chemisch-fysisch analist bij ROC van Twente, kregen een eervolle vermelding voor hun afstudeeronderzoek.
 
Door: Nationale Onderwijsgids