Normal_9180

ROTTERDAM - Vanaf dit jaar kunnen ook jongeren zonder uitkering deelnemen aan de Buzinezzclub in Rotterdam. Jongeren tussen de 17 en 27 jaar die geen werk hebben en niet op school zitten bereiden zich in dit traject in zes maanden tijd voor op de start van hun bedrijf en schrijven daarvoor een ondernemingsplan.

Dit jaar is er plek voor 80 jongeren mét en 120 jongeren zonder uitkering. Vorig jaar deden er 55 jongeren mee. De deelnemers krijgen begeleiding van Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam, de Kamer van Koophandel en de Rabobank.

Wethouder Marco Florijn reikt vandaag certificaten uit aan de jongeren die de afgelopen ronde succesvol hebben doorlopen.

Wethouder Marco Florijn: "Jongeren hebben soms een steuntje in de rug nodig. Dat biedt de Buzinezzclub door hen ondernemersvaardigheden te leren en aandacht te geven voor hun dromen. Zo komen zij een stap dichter bij hun doel. Ik roep de jongeren die passie hebben voor ondernemen en die in aanmerking komen voor het traject op om deze kans aan te grijpen en zich in te schrijven."

Voor een aantal deelnemers is hun droom om ondernemer te worden op deze manier snel werkelijkheid geworden. Zo opende Volkan zijn garage in de Spaanse Polder en startte Gini een kinderkapsalon op de Bergweg. Twee mooie voorbeelden van jong ondernemerschap.

Blijvende uitstroom
Het onderzoeksbureau Twaalf heeft berekend dat 67 procent van de jongeren die het traject bij de Buzinezzclub afronden en zich voorbereiden op de start van een eigen bedrijf nauwelijks meer een beroep zullen doen op een uitkering.

De meerderheid stroomt uit naar werk of school. Zij kiezen ervoor om eerst meer werkervaring op te doen of een diploma te halen om dan later te beginnen met een bedrijf. Een klein deel kan direct een eigen onderneming opzetten.

Deelname in 2012
Tot 17 februari 2012 kunnen jongeren zich weer inschrijven. Dit jaar kunnen ook jongeren zonder uitkering zich aanmelden. Deelname is gratis.

School of werk
In Rotterdam gaan jongeren naar school of zijn aan het werk. Thuiszitten en niets doen is geen optie. Dat is het uitgangspunt van de gemeentelijke aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Jongeren zonder werk of opleiding die een beroep doen op de gemeente krijgen een passend werk/leeraanbod, zoals een traject bij de Buzinezzclub.

© Nationale Onderwijsgids