Normal_condoom_soa_seks

Zowel hbo-/wo-studenten als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek Seks onder je 25e 2017 van Rutgers en Soa Aids Nederland. Op woensdag 14 augustus start de Anticonceptiecamper met een tour langs 13 steden om tijdens de introductiedagen voor wo-, hbo- en mbo-studenten voorlichting te geven over veilig vrijen. Dit meldt Bayer B.V.

De Anticonceptiecamper van Bayer trekt met een tentoonstelling over de geschiedenis van de anticonceptie veel publiek. Van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels in de vagina en een varkensblaas als condoom, tot de hedendaagse anticonceptiemethoden. Rutgers levert de voorlichtingsmaterialen over anticonceptie en Sense-verpleegkundigen van GGD’en beantwoorden vragen van studenten en delen condooms uit.
 

Niet altijd anticonceptie

Uit Seks onder je 25e 2017 blijkt dat bijna 5 procent van de mbo-vrouwen en bijna 2 procent van de hbo/wo-vrouwen te maken heeft gehad met een ongeplande zwangerschap. Studenten in het hbo/wo gebruikten met de laatste partner vaker altijd anticonceptie, namelijk 91 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen, versus 81 procent van de vrouwen en 72 procent van de mannen in het mbo. 
 

Geen condoom bij onenightstand

Van de hbo- en wo-studenten die ervaring hebben met geslachtsgemeenschap, had 19 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen de laatste sekspartner een onenightstand. Dat geldt voor 24 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen op het mbo. Bij deze onenightstand gebruikte 41 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen op het hbo/wo echter geen condoom. Onder mbo-studenten was dat respectievelijk 40 procent en 38 procent. 
 

Redenen om geen anticonceptie te gebruiken

Voor de seksueel ervaren hbo-, wo- en mbo-studentes die geen anticonceptie gebruiken is de belangrijkste reden dat ze de laatste tijd geen geslachtsgemeenschap meer hebben gehad. Eén op de 5 geeft (ook) als reden dat ze geen voorbehoedmiddelen wíl gebruiken. Ook een aantal geeft aan het niet te kunnen betalen.  
 

Wel testen op soa

De soa-poli’s zien relatief veel hbo- en wo-studenten. Blijkbaar realiseren zij zich wel dat je risico loopt op een soa als je geen condoom gebruikt. 
 
De Anticonceptiecamper start op woensdag 14 augustus in Leiden. Vervolgens maakt hij een tour langs Nederlandse universiteiten, hogescholen en mbo’s in Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Amsterdam, Den Bosch, Goes, Middelburg, Heerlen, Zwolle en Den Haag.
 
Door: Nationale Onderwijsgids