Normal_8171

EDE - De kwalificatiestructuur moet eenvoudiger en de namen van de opleidingen eenduidiger. Dat is de conclusie van de bestuurstweedaagse van de AOC Raad. Het groene onderwijs speelt hiermee beter in op de ambities van het bedrijfsleven, zoals onder meer geformuleerd door de topsectoren ‘Agrofood' en ‘Tuinbouw en uitgangsmaterialen'.

Loopbaanbestendig en aantrekkelijk groen onderwijs is immers een voorwaarde voor een bloeiende sector en sluit aan bij de capaciteiten en wensen van de studenten.

In plaats van 30 kwalificatiedossiers voor het mbo-groen, willen de AOC's toe naar zes. Er komt een einde aan de veelheid van namen die nu aan de opleidingen worden gegeven op de diverse AOC's. De namen van gelijksoortige opleidingen stemmen we landelijk af.

Tijdens de bestuurstweedaagse, waar alle AOC's aanwezig waren, is er gewerkt aan een model voor de kwalificatiestructuur dat bestaat uit zes kwalificatiedossiers. Kenniscentrum Aequor, verantwoordelijk voor het opstellen van de dossiers voor het mbo-groen, gaat op korte termijn onderzoeken hoe deze structuur er uit kan zien.

Onderwijsdesign
Aansluitend bij het model voor de kwalificatiestructuur is ook overeenstemming bereikt over een bijpassend onderwijsdesign. Dit design bestaat uit een minimale flexibele ruimte van 30% en een kern van 70%. De inhoud van de 70% wordt vastgelegd in de kwalificatiedossiers. Deze bestaat uit een basis van beroepskennis en vaardigheden, maar ook de generieke eisen voor bijvoorbeeld taal en rekenen.

De flexibele ruimte is samen met het (regionale) bedrijfsleven in te vullen. Er kan gekozen worden voor verdieping, specialisatie, verbreding en/of doorstroom naar een hoger kwalificatieniveau.

Met dit model kan sneller en adequater worden ingespeeld op de behoeften en trends op de arbeidsmarkt. Er bestaat de mogelijkheid voor maatwerk in de regio. Daarnaast speelt het groene onderwijs beter in op de individuele loopbaanwensen van de studenten.

© Nationale Onderwijsgids