Normal_8047

DEN HAAG - Minister Van Bijsterveldt was vandaag bij de aftrap van de Toezichtacademie mbo, die gespecialiseerde opleidingen voor leden van de Raden van Toezicht in het mbo gaat aanbieden. Dat meldt de Rijksoverheid.

De Toezichtacademie is een initiatief van het Platform Raden van Toezicht mbo, het samenwerkingsverband van raden van toezicht. De mbo-sector als geheel en meer specifiek de bestuurders van de instellingen zijn gebaat bij goede en deskundige toezichthouders. Met deze academie krijgt de kwaliteit en de professionaliteit van het toezicht in het mbo een flinke impuls.

Van Bijsterveldt: ‘Ik vind de Toezichtacademie een heel goed initiatief. Het is een praktische en doeltreffende manier om het toezicht te verbeteren in het mbo. Wat mij bovendien aanspreekt is dat het initiatief uit de sector zelf komt'.

Met de oprichting van de academie geeft het platform invulling aan de oproep die minister Van Bijsterveldt eerder deed in het Actieplan mbo Focus op Vakmanschap om het interne toezicht te versterken. Het concept is uniek in het onderwijs. Het ministerie van OCW ondersteunt de academie met een bijdrage van € 240.000,-

Minister Van Bijsterveldt en Jan van Zijl, (voorzitter van de MBO Raad) zijn het er over eens dat bestuurders zijn gebaat bij deskundig toezicht.

Van Zijl: ‘Goed bestuur gaat in de kern over het kwalitatief goed functioneren van colleges van bestuur en raden van toezicht, en de verhouding daartussen. Deze twee partijen hebben eigen verantwoordelijkheden, maar ze dienen elkaar op een professionele manier in balans te houden.'

De Toezichtacademie ligt in het verlengde van de code 'Goed bestuur in de bve-sector‘, die in werking is sinds 1 januari 2009. De code is door het Platform Raden van Toezicht en de MBO Raad opgesteld.

© Nationale Onderwijsgids