Normal_8039

GRONINGEN - In opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) ontwierp kunstenaar Michiel Kluiters Wereldplek, een interactief kunstwerk voor de nieuwe schoolboulevard in de Groninger wijk Lewenborg. Wereldplek is afgelopen wek met een demonstratie door theaterstudenten in gebruik genomen.

Het kunstwerk bestaat uit drie grote krukken, die dienen als afdak en kleinere krukken bedoeld om op te zitten. Daarmee kunnen leerlingen van het aangrenzende en nieuwe vmbo-schoolgebouw en het bestaande mbo zich vermaken.

Wifi hotspots
Wie in de buurt van het kunstwerk komt, zal merken dat het is uitgerust met speciale WIFI hotspots. Leerlingen kunnen er met hun smartphone muziek uitwisselen, het laatste nieuws lezen, chatten en internetten, maar moeten dat wel doen door middel van een spel, want er zijn drie krukken en vier functies.

Daarom wisselt iedere kruk van tijd tot tijd van functie en staat een functie tijdelijk in de wacht. Wanneer dat precies gebeurt, dat kunnen de leerlingen zelf binnen de game beïnvloeden. Wereldplek is het eerste permanente interactieve kunstwerk in de Kunst op Straat collectie van Groningen.

Het kunstwerk, waarin Kluiters de virtuele openbare ruimte van het internet verbindt met de fysieke openbare ruimte, kwam tot stand in nauwe samenwerking met leerlingen en docenten die in de kunstcommissie zaten en het proces hebben begeleid onder leiding van het CBK.

Kunstwerken realiseren in een onderwijsomgeving is een van de speerpunten van het CBK Kunst op Straat-beleid. Leerlingen, scholieren en studenten maken zo op een laagdrempelige manier kennis met kunst. Het CBK ontwikkelt bij dit kunstwerk ook een educatief programma.

Nieuw schoolgebouw
Het nieuwe schoolgebouw voor het vmbo is ontworpen door Erik van Wel van BRT Architecten en huisvest het Werkmancollege, Wessel Gansfortcollege en school voor praktijkonderwijs Heyerdahl College. Aan de andere kant van de boulevard staat het Alfa College, een school voor middelbaar beroepsonderwijs.

© Nationale Onderwijsgids