Normal_7938

ROOSENDAAL - Door voortaan ook MBO zorgverleners te registreren, maakt de Stichting Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg (RBNG) het mogelijk dat er binnen de natuurlijke gezondheidszorg in Nederland zogeheten zorgpraktijken gevormd worden. Binnen deze praktijken zijn HBO-therapeuten of artsen de hoofdbehandelaars en geven MBO zorgverleners ondersteunende therapieën, wat leidt tot kostenbesparingen en meer gemak voor de patiënt.

Voor de registratie heeft de RBNG dochterstichting MBO Register Zorgverleners Natuurlijke Gezondheidszorg (MRZNG) opgericht. Tot nu toe zijn voornamelijk HBO-therapeuten of artsen werkzaam in de natuurlijke gezondheidszorg. Een aantal HBO-opleidingen is bereid over te schakelen naar MBO niveau. Zorgverleners met een beroepsgerichte MBO opleiding kunnen daardoor een belangrijke rol spelen in zorgpraktijken.

De HBO-therapeut krijgt zo meer tijd voor de hoofdbehandeling en managementstaken omdat de MBO-er aanvullende behandelingen geeft. Dat leidt tot kostenbesparingen en voorkomt dat patiënten voor een behandeling steeds moeten overstappen naar een andere therapeut. Op deze manier volgt de natuurlijke gezondheidszorg als het ware de trend in de reguliere gezondheidszorg waarbij huisartsen steeds vaker bijgestaan worden voor verpleegsters en praktijkondersteuners.

,,De HBO-er blijft de hoofdbehandelaar en maakt het behandelplan. Om de optimale zorg te bieden, die per patiënt verschilt, wordt de basistherapie aangevuld met ondersteunende therapieën die in het behandelplan zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een vorm van bachbloesemtherapie of een aanvullende reflexzone therapie kunnen als ondersteunende therapieën zonder problemen gegeven worden door een goede MBO-zorgverlener," stelt directeur Josephine Beck-Kok van de RBNG. ,,Hierdoor krijg je verschillende ondersteunende therapieën binnen een zorgpraktijk, om de basis therapie heen. Zo bieden we zorg op maat."

Volgens haar zullen zorgpraktijken steeds belangrijker worden, bijvoorbeeld vanwege de kostenbeheersing. Beck-Kok: ,,Denk aan de overheadkosten. De natuurlijke gezondheidszorg moet betaalbaar blijven, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De patiënt moet kunnen kiezen zonder dat hij, als hij van therapie wil veranderen, van therapeut naar therapeut moet gaan. Steeds weer een behandelplan, een intakegesprek, wennen aan een nieuwe omgeving en niet te onderschatten: de kosten die dit met zich meebrengt."

Uiteraard zullen daarnaast ook de individuele praktijken blijven bestaan. Beck-Kok: ,,Momenteel zie je binnen de natuurlijke gezondheidszorg voornamelijk individuele praktijken en een aantal groepspraktijken waarin HBO-therapeuten en artsen samenwerken. Die blijven ook in de toekomst belangrijk voor de patiënten die heel gericht een bepaalde therapie zoeken. De patiënt moet straks de keuzevrijheid hebben tussen de individuele praktijk en de zorgpraktijk."

Het nieuwe MBO Register Zorgverleners Natuurlijke Gezondheidszorg is alleen toegankelijk voor de therapeuten die aangesloten zijn bij de beroepsverenigingen die met de RBNG/TBNG al een overeenkomst hebben voor 2012.

© Nationale Onderwijsgids