Normal_7544

DEN HAAG - Sinds de start van het Actieplan Jeugdwerkloosheid van kabinet en gemeenten in september 2009 hebben 170.000 jongeren in ons land een plek gevonden op de arbeidsmarkt. Dat meldt de Rijksoverheid.

Ruim driekwart van de jongeren is in een reguliere baan aan de slag gegaan. De overigen zijn geplaatst voor een stage- of op een leerwerkplek. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte deze resultaten vandaag bekend.

Het vorige kabinet trok in 2009 als één van de crisismaatregelen 250 miljoen euro uit om te voorkomen dat jongeren als eerste het slachtoffer van de recessie zouden worden. De stijging van de jeugdwerkloosheid in Nederland is, ondanks de crisis, zowel in historisch als Europees perspectief, beperkt gebleven.

In de eerste helft van 2009 was 11,6% van de jongeren werkloos. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat teruggelopen tot 8,6%. Hoewel de daling zich dit jaar niet heeft voortgezet, behoort de jeugdwerkloosheid met 9,1% tot de laagste in Europa.

School Ex
School Ex, een belangrijk onderdeel van het Actieplan, richtte zich op mbo-leerlingen. Zij gaven - in grotere aantallen dan normaal - gehoor aan de oproep om langer door te leren.

In 2009 zijn 12.000 jongeren na het behalen van hun mbo-diploma een jaar langer op school gebleven om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vorig jaar deden 13.500 jongeren dat.

© Nationale Onderwijsgids