Normal_7494

DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat werkgevers en werknemers ondersteunen bij investeringen in onder meer scholing om bij een dreigend ontslag snel ander werk te vinden.

Hij heeft werkgevers en vakbonden gevraagd om in cao's afspraken te maken over zogeheten van-werk-naar-werkbudgetten, waarin bijvoorbeeld een individueel opeisbaar recht zit voor met ontslag bedreigd personeel om zich om of bij te scholen.

Dit heeft Kamp vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De brief is een uitwerking van het Vitaliteitspakket, waarmee het kabinet met het oog op de vergrijzing mensen langer op een gezonde manier aan het werk wil krijgen.

Investeren in de van-werk-naar-werkbudgetten leidt volgens Kamp tot hogere kosten voor werkgevers en werknemers, waarin hij hen tegemoet wil komen.

De financiële ondersteuning is volgens hem wel afhankelijk van de afspraken die sociale partners maken over individuele leerrechten bij ontslag. Komend jaar wil de minister hierover afspraken maken met werkgevers en de vakbeweging.

Eigen sector
Verder wil Kamp graag dat branches, waarin werkgevers en werknemers geld opzij hebben gezet voor opleiding en ontwikkeling, niet alleen investeren in scholing binnen hun eigen sector.

Volgens hem moeten middelen net zo goed worden ingezet als iemands loopbaan buiten de branche beter voortgezet kan worden. Om werknemers te stimuleren ook zelf meer aan hun opleiding te doen, wordt met ingang van 2013 de aftrekbaarheid van scholingsuitgaven gehalveerd naar 250 euro.

Pensioenleeftijd
Al bij de totstandkoming van het pensioenakkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging over verhoging van de AOW-leeftijd was afgesproken dat meer gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat werknemers daadwerkelijk doorwerken tot hun pensioenleeftijd.

Zo zijn al eerder stimuleringsmaatregelen aangekondigd voor werkgevers om ouder personeel aan te nemen en in dienst te houden en een werkbonus voor werknemers die doorwerken vanaf hun 61e jaar.