Normal_7335

ALKMAAR - Het Horizon College heeft het interne onderzoek naar de fraude bij de examens van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) direct aan het begin van het nieuwe schooljaar kunnen afronden. Op 19 september zijn de bevindingen van het onderzoek besproken met het College van Bestuur.

Er zijn geen medewerkers van het Horizon College bij de fraude betrokken geweest. Van de 400 leerlingen die hebben deelgenomen aan het examen ontvangen 14 leerlingen geen diploma. Van het ontvreemden en doorverkopen van examens heeft aangifte bij justitie plaatsgevonden.

Voor de zomervakantie werd een fraude geconstateerd bij schoolexamens van de Vavo-examens Havo-5, VWO-6 en VMBO-TL. De inspectie van het onderwijs is hierover door het Horizon College direct geïnformeerd en ook de leerlingen zijn zowel mondeling als schriftelijk in kennis gesteld.

Een extern onderzoeksbureau werd ingeschakeld en een intern onderzoek is opgestart. Vlak voor de zomervakantie kon het grootste deel van de 400 leerlingen hun diploma in ontvangst nemen waardoor voortgang van hun studie geen vertraging opliep.

Oorzaak van de fraude bleek een stagiair te zijn die kans heeft gezien schoolexamens te ontvreemden, te kopiëren en te verspreiden.

Tijdens de onderzoeksperiode zijn gesprekken gevoerd met leerlingen die mogelijk betrokken zouden zijn geweest bij deze examenfraude. Op grond hiervan heeft de examencommissie besloten 14 leerlingen te sanctioneren. Deze leerlingen ontvangen geen diploma.

De commissie beroeps- en bezwaarschriften heeft 8 leerlingen die in beroep zijn gegaan tegen de uitspraak afgelopen week gehoord. Conform het beleid van het Horizon College bij fraude heeft aangifte bij justitie plaatsgevonden.

© Nationale Onderwijsgids