Normal_6930

DEN HAAG - De Centrale Raad van Beroep oordeelde afgelopen dinsdag dat Turkse immigranten geen inburgeringscursus hoeven te volgen. De raad achtte dat in strijd met de associatieverdragen tussen de Europese Unie en Turkije.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam wil het daar niet bij laten zitten. Hij wil de leerplicht invoeren voor Turkse en ook Poolse immigranten, zo schrijft hij op zijn weblog.

Volgens Van Dam moeten mensen, die geen Nederlands hebben geleerd op een basis- of middelbare school, als volwassene leerplichtig worden. Deze groep moet dan alsnog naar school en Nederlands leren en leren over de Nederlandse samenleving.

Van Dam vreest dat er een grote groep over twintig jaar buiten de boot zal vallen als ze nu niet Nederlands leren. Door de uitspraak van de raad ziet hij geen andere manier om deze groep, waaronder Turken en Polen maar ook andere Oost-Europeanen, te laten inburgeren.

Een eerder voorstel met dezelfde strekking haalde niet. Coalitiepartijen VVD en CDA stemden tegen, net als gedoogpartij PVV. Van Dam hoopt dat daar met de uitspraak van de CRB verandering in zal komen.

© Nationale Onderwijsgids