Normal_6576

(Novum) - De gemeente Middelburg is bepaald niet te spreken over de verhuizing van het management van ROC Zeeland naar Terneuzen, waar ROC Westerschelde is gehuisvest. De twee regionale opleidingscolleges in Zeeland willen per 1 januari fuseren en de provincie en drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen dragen hier naar verwachting ruim een miljoen euro aan bij.

"Bizar dat die meebetalen", zegt een boze Middelburgse wethouder van onderwijs Albert de Vries (PvdA). "We zijn hier niet gelukkig mee, jammer dat de provincie geld beschikbaar stelt. Het zou beter zijn het geld te gebruiken om opleidingen in stand te houden of te verbeteren. Het stoort me enorm."

Het geld is onder meer bedoeld om de extra reiskosten van enkele tientallen mensen te dekken. "Het hoofdkantoor in Middelburg is relatief goedkoop", zegt De Vries. "Het is merkwaardig dat ze naar Terneuzen verhuizen en het is maar de vraag of een miljoen euro voldoende is. De kosten zijn daar volgens hem veel hoger. "En er moeten veel mensen door de tunnel."

Het personeel en de raad van bestuur van ROC Zeeland voelen er niets voor om te verhuizen, weet De Vries 'uit betrouwbare bron'. "Als het roc het nu zelf besluit, ga ik akkoord, maar dat de provincie en de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen het subsidiëren is heel raar." Terneuzen draagt een half miljoen euro bij en Hulst en Sluis elk een ton.

"Jammer dat De Vries zo reageert", zegt onderwijswethouder van Terneuzen Cees Liefting (PvdA). "Anders was het andersom geweest en hadden mensen naar Middelburg moeten reizen. Wij zitten hier in een gebied waar een roc erg belangrijk is. Mbo'ers zijn heel belangrijk voor de grote bedrijven hier. Die heeft Middelburg niet. Daarom staat het Zeeuwse bedrijfsleven er ook achter."

Het rijk moet wel enige miljoenen geven om de fusie mogelijk te maken, vervolgt Liefting. "Er is een gat van vier miljoen en dan is de instelling nog altijd verliesgevend, ondanks de beoogde efficiencyverbeteringen. Maar de schaal van Zeeland is mede door de krimpende leerlingenaantallen te klein voor twee roc's."

De vier grote steden in Zeeland proberen op allerlei gebieden hun beleid af te stemmen. "Het is dus erg onverstandig om voorzieningen bij elkaar weg te kopen", zegt De Vries. "Zeeuws-Vlaanderen heeft een calimero-opstelling, maar er is geen enkele noodzaak voor hen om zich achtergesteld te voelen. De economie staat aan de overkant echt niet meer onder druk en in Middelburg verdwijnen veel overheidsbanen."

De Vries vindt dat de provincie moet bevorderen dat steden samenwerken. "Dat doe je dus niet zo, dit is een slechte zaak." Het provinciebestuur had de financiële steun voor de verhuizing al opgetekend in het bestuursakkoord. De wethouder gaat na de vakantie met 'goede argumenten' proberen Provinciale Staten ervan te overtuigen het besluit terug te draaien. "We doen het netjes. De samenwerking moet doorgaan, Zeeland is te klein om ruzie te maken."

De twee onderwijsinstellingen stellen dat de nieuwe organisatie 'kwalitatief hoogwaardig en voor iedereen bereikbaar middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in Zeeland duurzaam zal realiseren'. "Vanuit Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen worden straks zo'n tienduizend onderwijsdeelnemers bediend."

Mogelijk is nog extra geld nodig voor nieuwbouw in Terneuzen, maar daarover is nog geen besluit genomen, zegt een woordvoerder van ROC Zeeland.

Wethouder Liefting van Terneuzen zegt van nieuwbouw nog weinig te hebben gehoord. "Ik begrijp dat wordt gekeken wat er nodig is, daar zijn de roc's nog niet uit. Het gaat om tachtig mensen meer. Nieuwbouw zou kunnen, maar we hebben hier nog wel kantoren staan hoor. Maar we moeten zorgen dat we met trots naar het nieuwe roc kunnen kijken."

De provincie wil niet bevestigen dat er een half miljoen euro subsidie wordt gegeven. "We wachten op goedkeuring van het ministerie voor de fusie", aldus een zegsvrouw. "Wel overweegt het college een eenmalige bijdrage, maar daaraan zijn een hoop eisen verbonden, onder meer rondom efficiëntie."

Het ministerie van Onderwijs stelt dat de fusie een zaak is van de roc's zelf. "Het leerlingenaantal krimpt daar en kostenoverwegingen spelen een rol, dus ze zullen wel goede redenen hebben", zegt een woordvoerder. "Er is echter, voor zover ik nu heb kunnen nagaan, op dit moment nog geen officieel verzoek binnengekomen om de fusie goed te keuren."

De twee roc's willen per leerling jaarlijks ook vierhonderd euro extra van het ministerie. Dat heeft geen extra financiële middelen toegezegd aan de onderwijsinstellingen, meldt de zegsvrouw van het departement.