Normal_6237

Om de stageperiode van leerlingen van ROC-Eindhoven (opleiding Financiële beroepen) succesvoller te maken, hebben de school, regionale bedrijven en kenniscentrum ECABO , de handen ineen geslagen. Vandaag leggen de partijen een samenwerkingsovereenkomst vast die leerlingen een vliegende start op de arbeidsmarkt moet bezorgen.

Het netwerk wil met elkaar betere afspraken maken. De samenwerking kan beter waardoor leerlingen beter in hun ontwikkeling worden ondersteund. Doelstelling is dat op termijn alle stagebedrijven in de bedrijfsadministratieve branche die opleiden voor ROC Eindhoven betrokken worden bij deze set van afspraken. Op deze manier studeren er uiteindelijk bedrijfadministratieve leerlingen bij ROC Eindhoven af waar de regionale branche wat mee kan én wil.

De problemen waar de diverse partijen tegenaan lopen zijn divers. Die hebben met de voorbereiding te maken, de matching, de stage zelf en de uiteindelijke beoordeling. Op elk onderdeel zijn de knelpunten geïnventariseerd en worden oplossingen aangedragen.

Geen reëel beeld
Als het gaat om de voorbereiding zien stagebedrijven bijvoorbeeld nog te vaak dat leerlingen geen reëel beeld hebben van zowel het beroep als de stage. Ook handelen bedrijven ieder op een eigen wijze (geen uniformiteit), is het opleiden te vaak aan 1 persoon gekoppeld en ontbreekt er vaak een stageplan.
De school kampt onder meer met hoge uitval van leerlingen in het eerste jaar van de opleiding.

In reactie daarop houdt ROC Eindhoven inmiddels 'open dagen' om potentiële leerlingen vanuit het vmbo en de havo informatie te geven over de beroepsmogelijkheden. Ook ECABO speelt hierin een rol. Het kenniscentrum organiseert gastlessen en bedrijfsbezoeken voor leerlingen.

Beter voorbereid
Ook worden leerlingen beter voorbereid op de stage. Zo leren ze een correcte sollicitatiebrief op te stellen en zichzelf goed te presenteren. Uitgangspunt is dat leerlingen moeite moeten doen om een geschikte stageplek te krijgen. Hiernaast ziet het netwerk een sollicitatie, voorafgaand aan de stage, als een goed werkend middel om te komen tot een goede match tussen leerling en leerbedrijf.

De set van afspraken zullen komend schooljaar 2011-2012 worden gevolgd en zonodig bijgesteld in drie bijeenkomsten rondom de eerdergenoemde thema's: voorbereiding, matching, stageperiode en beoordelen/examineren.