Normal_6079

Lotte Pronk uit Andelst is met 17 jaar de jongste erkende smid in Nederland. Lotte is de derde generatie smid in haar familie, zo meldt VraagEnAanbod.nl.

Binnenkort ontvangt ze samen met acht mannelijke collega's het vakdiploma smeden van het ROC Rijn IJssel.

'De vraag naar goed opgeleide smeden is zo groot, dat wij dit jaar met twee opleidingen smeden zijn gestart,'vertelt docent Janny Huisman. De opleiding bestaat uit 256 uur praktijk, 36 uur hand- en technisch tekenen en 40 uur stijlherkenning, gereedschapskennis en vaktheorie.

In deze opleiding komt onder meer aan de orde: omgaan met het smidsvuur, gebruik van gereedschappen, werken met de mechanische hamer, vuurlassen of wellen, smeden van krullen, hakken van gaten, maken van diverse soorten torderingen en diverse verbindingen.

Aan het einde van de opleiding wordt een vrij werkstuk gemaakt dat door de leerling zelf is ontworpen. Op dit moment zijn deze werkstukken tentoongesteld op de Internationale tentoonstelling van het Internationale Fachverband Gestaltender Schmiede in de Gartenschau in de Duitse stad Kaiserslautern, die maandelijks 90.000 bezoekers trekt.