Normal_5937

Ook illegale jongeren die beroepsonderwijs volgen, moeten stage kunnen lopen, vinden werkgevers en vakbeweging. Nu komen leerlingen van wie de ouders illegaal in Nederland verblijven niet voor een stage in aanmerking. Daarvoor is een werkvergunning nodig, en die hebben zij niet.

Als ze geen stage kunnen lopen, kunnen ze hun diploma niet halen. Bedrijven die hun wel een stage aanbieden, riskeren een boete. 'Dit is een ongewenste situatie', schrijven werkgevers en vakbeweging in een brief aan de Tweede Kamer.

Elke jongere tot 18 jaar heeft recht op onderwijs, en dus ook op een stage die hoort bij het beroepsonderwijs, schrijven zij. Het halen van een diploma is volgens werkgevers en vakbonden ook voor deze jongeren belangrijk. Als zij niet in Nederland mogen blijven, kunnen zij daarmee in het land van herkomst aan het werk. Krijgen zij wel een verblijfsvergunning, dan kunnen zij hier met een diploma de arbeidsmarkt op.

De Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werkgevers en vakbeweging, vraagt de Kamer er bij de betrokken bewindslieden op aan te dringen voor jongeren tot 18 jaar geen werkvergunning meer te eisen voor het volgen van een stage. FNV Jong noemt het 'absurd, wrang en wreed' dat honderden illegale jongeren geen stage mogen lopen.